Hydrogenbiler

I denne artikkelen skal vi snakke om biler, og mer spesifikt og hydrogenbilen. Det første vi skal gjøre er å gi en liten forklaring på hvordan en «vanlig» bil fungerer, og deretter skal vi vise til hvordan en hydrogenbil er litt forskjellig fra dette. Vi skal også se litt på hvordan en slik type bil kan være fordelaktig for menneskeheten og miljøet.

Bil

Når vi tenker på en vanlig bil så tenker vi i dag på en bil som bruker en forbrenningsmotor for å skape energien som kjører bilen fremover. En slik motor trenger også å bruke et drivstoff som vi mennesker skaffer gjennom å drille det opp fra langt under jordskorpen. Dette fossile drivstoffet kommer fra biologiske skapninger som levde på jordkloden for veldig lenge siden og som har blitt omgjort til en væske som er fylt med energi.

Denne energien blir altså brukt gjennom at vi brenner opp drivstoffet, og når denne energien blir frigjort så gir vi den kun en eneste vei å gå, gjennom en dynamo som dirigerer energien videre og får hjulene til å gå rundt.

Dersom du har lyst til å pynte litt på bilen din så kan du finne forskjellige bilinnredninger i denne lenken som er lagt ved.

Hydrogenbiler

En hydrogenbil fungerer på en litt forskjellig måte fra den «vanlige» bilen, men i teorien så prøver vi selvfølgelig å gjøre det samme. Isteden for en forbrenningsmotor så bruker vi heller en brenselcelle til å omgjøre kjemisk energi til elektrisk energi før vi omgjøre det til mekanisk energi.

Det er kanskje flere steg her, men det finnes mange fordeler ved en hydrogenbil. Det første vi skal se på er at denne hydrogengassen som vi bruker faktisk inneholder mer energi enn det fossile drivstoffet som vi er så avhengige av i dag. En motor som bruker hydrogen kan være veldig kraftig, og brukes ofte til for eksempel raketter som skytes opp i rommet. Det som er ganske kult med en hydrogenbil er at den kun etterlater vann som et bi-produkt. Som du også forstår så er de veldig kraftige.

Ved bruk av en hydrogentank og en brenselcelle så får vi dette til å fungere. Dette skjer ved at brenselcellen som sagt omdanner den kjemiske energien til elektrisk energi. Hvordan skjer dette?

Derom du har som en elektrisk celle så vet du kanskje at elektroner kan overføres gjennom en motor som kan utføre arbeid når vi kobler to anoder sammen i en krets hvor det ene metallet er laget av sink og det andre av kobber. En brenselcelle i en hydrogenbil fungerer litt på samme måte bare at i stedet for metall så bruker vi gass. Sink blir i dette tilfellet hydrogenet og kobberet blir oksygen. Produktet som oppstår etter reaksjonen er vann og energi til å drive bilen.

mts_cool