Om Hyundai ix35 FCEV

Hyundai var den første serieproduserte hydrogenbil som kom til det norske markedet først. Siden 2014, så har bilen vært i salg i Norge og er den mest solgte hydrogenbilen med rundt 40 biler.

Litt om bilen

Bilen oppgis å ha en rekkevidde på 426 km, men den kan åpenbart presses mye lenger om en går inn for det. Problemet er da at det ikke finnes mange hydrogen stasjoner i Norge. Bilen har litt lite batteri, som er en ulempe for å regenerering av bremsekraft. Bilens girkasse har et eget lavgir for nedoverbakker, og denne slitter å fungere når batteriet er fullt. Så det kan føre til at det går litt raskt enn forventet. Selve batteriet er på 0,95 kWh, og fylles og tømmes ganske raskt. Hydrogentanken under bagasjerommet er på 700+ bar trykk. Påfylling av ca 4 kg hydrogen på en tank som nesten var tom, tok fire minutter.

ix35 er en av de billigste hydrogenbilen du kan kjøpe på markedet i dag, og er også den eneste elektriske SUV-en. Denne bilen viser at hydrogenteknologien har tatt et stort steg og er i massemarkedet.

Tryggheten

Hyundai ix35 FCEV, har gjennomgått ulike sikkerhetstester, som forsikrer om at bilen er like trygg som en bensinbil i trafikken. Modellen tilfredsstiller internasjonale elektriske sikkerhetsstandarder for kollisjoner og ulykker, og har vært grundig testkjørt.

  • Branntest – I en sammenligningsbrannsikkerhetsprøve som ble utført med forbrenningsmotorer, så utførte brenselcellen imponerende. I motsetning til forbrenningsmotorkjøretøyet, som mangler høytrykktanken og sensorene, så reduserte ix35-brenselcellen eksplosjonen ved å påvise brannens varme og utslipp av hydrogen sikkert.
  • Hydrogen tank sertifikasjonstest – Hydrogentanken er fremstilt av alminiumslegering og karbonkompositt og har bestått en rekke tester og verifikasjoner, som spregningstester i trykk høyere enn arbeidstrykk, fallprøver i ulykkesscenarier og kollisjonstester som involverer våpen, for å være sertifisert som trygt.
  • Kollisjonstest – Krasjeprøver ble utført for ix35-brenselcelle i samme tilstand som forbrenningsmotoren var. I ulike kollisjonssituasjoner, for eksempel foran, bak og på sidene, så viste det seg at bilens sikkerhet var utmerket uten skade på hydrogentanken og uten hydrogenlekkasje.

Bilen har også seks airbagsystemer, som utløses dobbelt foran, pluss dobbeltsetermonterte airbager og dobbeltsidet airbags for ekstra beskyttelse. Bilen har aktiv nakkestøtte som vil justere av seg selv dersom det skulle være kollisjon bakfra. Nakkestøttene justerer ut ifra størrelsen og vekten til personene på setene. Også har bilen fire hydrogensensorer, som er strategisk plassert inn i kjøretøyet for å oppdage tilførsel av hydrogen på grunn av lekkasje.

mts_cool