Om Mazda RX8 Hydrogen RE

Mazdas RX8 versjon av hydrogenbil er en av de tidligste hydrogenmodellene i 2008. Ifølge Mazda, så er motoren en slags hybrid av bensin og hydrogen.

Store forandringer

Fordi bilen er en hybrid av hydrogen og bensin, så har den forskjellige spesifikasjoner avhengig av om den kjører i bensinmodus eller i hydrogenmodus. I bensinmodus, så utgjør den 210 hestekrefter og har en rekkevidde på 531 km. Mens i hydrogenmodus, så har den en rekkevidde på 96 km. RX8 bærer også en komprimert hydrogentank på 334 bar.

Den har også forbredet aerodynamikken, lavere totalvekt, optimalisert dekkene og redusert bremsekraft. Og som et miljøvennlig kjøretøy, ble den lakkert med våtbasert maling som reduserer utslippene av CO2 og løsningsmidler i produksjonsprosessen.

Leveringer og avtaler

I mars 2006, leverte Mazda RX8 RE hydrogenbilen til sine to første bedriftskunder i Japan. Idemitsu Kosan Corporation Ltd i Tokyo og Iwatani International Corporation i Osaka, mottok de to første hydrogenbilene i RX8, i leieavtaler som kom inn på under 85 000 norske kroner pr måned.

Ifølge Akihiro Kashiwagi, som er ansvarlig for produksjonen av Mazda RX8 Hydrogen RE, så sier han: «Vi er glade for å levere disse hydrogen-roterende kjøretøyene til bruk i disse to selskapene, som deltar i Japan Hydrogen and Fuel Cell Demonstration Project (JHFC) og er aktivt engasjert i å fremme videre bruk av hydrogenenergi. Vi gleder oss til å høre tilbakemeldinger fra våre kunder om bilene.»

Et område der Mazda har hatt problemer med sin RX8 RE hydrogenbil, er med offentlige leieavtaler. Mazda har uttalt at siden regjeringens tjenestemann ser på RX8 som en sportsbil, så har det gjort det vanskelig å rettferdiggjøre en leieavtale for regjeringens bruk. Mazda kan unngå regjeringens krav og gå rett til forbrukerne med sin RX8 RE. Så dette gjorde at Mazda forandret planer og fokuserte på Premacy RE hydrogen minivan i stedet i 2008.

Kjøreegenskaper

Mange RX8 entusiaster, sier at bilen føles tregere og mindre praktisk. Kjøreopplevelsen er akkurat det samme, men bare verre enn den vanlige RX8. Den gir mindre energi enn bensin, fordi den har lavere tetthet.

Den har heller ikke blitt mer praktisk, for den må fylles opp minst to ganger om dagen. Hydrogenet er lagret i vannform på 350 bar og tar mye plass i bagasjerommet.

Bedre egnet hydrogenbil

I motsetning til en stempelmotor, hvor inntak og forbrenning skjer i samme kammer, har en roterende motor separate inntaks og forbrenningskamre, slik at temperaturen i inntakskammeret alltid vil være mye lavere enn i en stempelmotor. Så det å konvertere den til hydrogenbil, gjør det slik at endringene kun er å installere hydrogeninjektorer, et gass resirkulasjonssystem for å øke forbrenningseffektiviteten og et motorsystem for å ta vare på motoren når den kjører på hydrogen.

mts_cool