Mange hadde antagelig forventet at hydrogenbilene skulle være det nye store og ta over for elbilene i fremtiden. Så langt har det ikke blitt slik, og mange stiller seg undrende overfor dette. Det meste har blitt lagt til rette for at denne biltypen kan bli minst like populær som elbilene, men så langt kan vi kun konstatere at de er en flopp i Norge. Hydrogenbilene er avgiftsfrie, har de samme fordeler som elbilene og kan lades på veldig kort tid. Dette skyldes at hydrogenet produserer strøm og dermed vil rekkevidden også bli lenger.
Flere utfordringer
I dagens marked er det ventetid på levering av elbiler, og man skulle derfor tro at flere ville se på hydrogenbilen som et alternativ. De to største produsentene er Hyundai og Toyota, og begge har modeller som er rimelige i pris samt leveringsklare. Likevel er det lav etterspørsel, og en av
Siden hydrogenet er nødvendig, så sier det seg selv at folk som bor utenfor hovedstaden i praksis ikke kan bruke hydrogenbilen til så veldig mye siden de ikke får fylt på. Men selv i Oslo har det blitt lagt ned slike stasjoner, i stedet for å gå motsatte vei og etablere flere steder med hydrogentanking. Det er liten tvil om at hydrogenbiler er et veldig miljøvennlig alternativ som mange flere burde kjøre. Prisene er ganske rimelige i forhold til bensin og dieselbiler, særlig med tanke på at bilene selges uten avgifter. Det er derfor relativt enkelt å finne billån med og uten sikkerhet for finansiering av slike biler.
Perfekt for taxi
Taxi er et marked som er perfekt for hydrogenbiler. I Oslo kjører det tusenvis av taxier rundt hver dag, og disse kan ikke bruke mange timer om dagen på å lade. Skal de kjører på vanlig drivstoff blir det veldig dyrt og mye forurensning. Derfor har man også testet kjøring med hydrogenbiler i hovedstadsområdet. Fordelene er flere. Den største av dem er helt sikkert at man får null utslipp i lokalområdet, og derfor er det et helt rent alternativ kontra vanlige bensinbiler.
Det har vært, og er fortsatt, stor interesse for denne biltypen innen taxinæringen. Det skyldes også at man slipper å betale bompenger. Med mange turer rundt om i Oslo kan bompenger fort bli en større utgift for en drosjesjåfør. Likevel er det et par uventede detaljer som gjør at hydrogenbilen likevel ikke er egnet til bruk som taxi, i alle fall ikke før det har blitt gjort en rekke endringer.
Toyota og Hyundai
Det finnes kun to hydrogenbiler på markedet som kan brukes til taxi. Den ene er Toyotas Mirai og den andre er Hyundai ix35. Dessverre er det slik at Toyota sin modell kun har plass til to passasjerer i baksetet, og da blir den uegnet som taxi. Håpet er selvsagt at dette kan endre seg i fremtiden.
Da står man tilbake med Hyundai sin modell, som har fem seter og et passe stort bagasjerom. Her er det til gjengjeld økonomien som ødelegger, siden bilen må på service hver gang den har kjørt 10 000 kilometer. Det koster rundt 10 000 kr for hver gang og tar gjerne en dag eller to. Det er selvsagt uholdbart for en taxi som bør kjøre så mye som mulig, og ikke minst faktisk kjører rundt 100 000 kilometer på et år. Det gjenstår derfor å se om bilprodusentene klarer å løse sine utfordringer, slik at hydrogenbilen kan ha en ærlig sjanse i Norge